Turecko už nevysiela vojakov do Iraku, ale už dislokovaných odtiaľ nestiahne

NETKY.SK • 8 December 2015, 13:30 • 2 min
Turecko už nevysiela vojakov do Iraku, ale už dislokovaných odtiaľ nestiahne

ANKARA - Turecko zastavilo vysielanie svojich vojakov na sever Iraku, ale nestiahne odtiaľ tých, ktorí už sú vo výcvikovom tábore neďaleko Mósulu. Uviedol to dnes v Ankare hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Tanju Bilgič.

slovakia

left justify in out

Hovorca súčasne informoval, že šéf tureckého rezortu diplomacie Mevlüt Čavušoglu v pondelok absolvoval telefonát so svojím irackým náprotivkom Ibráhímom Džaafarím, ktorého ubezpečil, že Turecko rešpektuje územnú celistvosť Iraku.


Čavušoglu v rozhovore s Džaafarím vysvetlil, že turecká prítomnosť v oblasti neďaleko Mósulu, ktorý je v rukách islamistov, je príspevkom Turecka k boji Iraku proti Islamskému štátu (IS). Bilgič ešte spresnil, že výcvik na základni Baašíka pri Mósule bude pokračovať v koordinácii s Irakom.


Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes oznámil, že chce čo najskôr navštíviť Bagdad a pokúsiť sa zmierniť napätie v turecko-irackých vzťahoch, ktoré vyvolalo nedávne vyslanie tureckých vojakov do Iraku.


Turecko tvrdí, že vyslanie jeho vojakov bolo súčasťou misie dohodnutej s Bagdadom, v rámci ktorej mali tureckí vojaci poskytnúť výcvik a vybavenie irackým kolegom, aby mohli účinnejšie bojovať proti IS.


Iracká vláda však deklarovala, že takéto jednotky nikdy nepozvala, a avizuje, že prípad predostrie Bezpečnostnej rade OSN, ak Turecko svojich vojakov nestiahne. Ultimátum na stiahnutie tureckých vojakov vyprší dnes.


Davutoglu oznámil, že turecké jednotky sú v Iraku na to, aby zabránili možnému útoku IS a "tí, ktorí ich prítomnosť interpretujú inak, sú zapletení do "úmyselnej provokácie". Dodal, že tureckí vojaci vo výcvikovom tábore na severe Iraku poskytli výcvik viac ako 2000 osobám.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies