Turecko uvažuje o zvýšení poplatkov za tranzit cez Bospor

NETKY.SK • 6 Máj 2011, 09:02 • 2 min
Turecko uvažuje o zvýšení poplatkov za tranzit cez Bospor

Turecko uvažuje o zvýšení poplatkov za tranzit cez Bospor

slovakia

left justify in out

img

Turecko uvažuje o tom, že v budúcnosti zvýši poplatky za plavbu cez Bosporskú úžinu, aby zatraktívnilo novú vodnú trasu, ktorú plánuje vybudovať s cieľom odľahčiť preťažený Bospor.
      Turci chcú obmedziť prepravu ropy, skvapalneného plynu a chemikálií cez Bospor, aby sa znížilo riziko havárie a možnej ekologickej katastrofy v úžine, ktorá rozdeľuje 12-miliónový Istanbul na európsku a ázijskú časť. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan nedávno oznámil, že Ankara postaví nový kanál, takzvaný kanál Istanbul, ktorý bude alternatívou k Bosporu.
      Konvencia z Montreaux z roku 1936 stanovuje Turecku povinnosť umožniť obchodným lodiam voľnú plavbu cez Bosporskú úžinu, obmedzenia sa týkajú iba vojenských lodí. Turecký minister dopravy Mehmet Habib Soluk však uviedol, že Ankara by mohla prehodnotiť súčasnú politiku nízkych poplatkov cez Bosporskú úžinu po tom, ako začne fungovať nový kanál. Turecko plánuje uviesť kanál do prevádzky v roku 2023.
      Ankara oznámila, že nemá záujem blokovať plavbu cez Bospor. Je však presvedčená, že kanál Istanbul by mohol prilákať lode, ktoré podľa tureckého premiéra ročne stratia okolo 1,4 miliardy USD (945,05 milióna eur) len tým, že musia na jednom či druhom konci Bosporu dlhý čas čakať na povolenie vplávať do úžiny.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies