Turecko: Úroveň metánu v bani, kde zahynulo 41 ľudí, nebola kritická

NETKY.SK • 20 Október 2022, 07:58 • 2 min
Turecko: Úroveň metánu v bani, kde zahynulo 41 ľudí, nebola kritická

ANKARA - Úroveň metánu v bani na severe Turecka, kde pri výbuchu zahynulo 41 baníkov, bola pred explóziou pod kritickou hranicou. V stredu to vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala z agentúry AFP. Nešťastie sa odohralo v piatok v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora. V bani sa v čase výbuchu nachádzalo asi 110 ľudí. Tragédia si vyžiadala 41 obetí na životoch a ďalších 28 osôb utrpelo zranenia. "Podľa výsledkov meraní uskutočnených pred incidentom bol v bani desať minút pred výbuchom prerušený elektrický prúd, lebo úroveň metánu dosiahla 1,5 percenta," uviedol Erdogan. Vysvetlil, že na to, aby metán vybuchol, jeho prítomnosť vo vzduchu musí byť minimálne päť percent. Aj napriek všetkým bezpečnostným opatreniam nevieme, ako mohol výbuch nastať," uviedol turecký prezident, ktorý v sobotu navštívil miesto nešťastia. Dodal, že je potrebné počkať si na oficiálne závery vyšetrovania príčin tragédie. Agentúra AFP pripomína, že podľa tureckých zákonov sa musia baníci z bane evakuovať vtedy, keď úroveň metánu v štôlňach dosiahne dve percentá. Príbuzní obetí uviedli, že baníci sa na zápach plynu sťažovali už približne desať dní pred explóziou. Piatková banská havária patrí medzi najtragickejšie priemyselné nehody v Turecku za posledných niekoľko rokov. Turecko zažilo najtragickejšie banské nešťastie v roku 2014, keď pri výbuchu v bani v meste Soma na západe krajiny zahynulo 301 baníkov. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies