Turecko urobilo prelomový krok, povolí s prístup k masovým hrobom na Cypre

NETKY.SK • 5 November 2015, 15:11 • 2 min
Turecko urobilo prelomový krok, povolí s prístup k masovým hrobom na Cypre

ATÉNY - Turecko povolilo prístup k masovým hrobom vo vojenských zónach na vojnou rozdelenom Cypre. Ide o najväčší prielom v desiatky rokov trvajúcom pátraní po osobách nezvestných od ozbrojeného konfliktu. Informoval o tom dnes zdroj z Výboru na pátranie po nezvestných osobách (CMP), ktorý pôsobí pod záštitou OSN.

slovakia

left justify in out

Turecko oficiálne súhlasilo s tým, že povolí prístup k 30 známym masovým hrobom, ktoré sa nachádzajú v uzavretých vojenských priestoroch na severe stredomorského ostrova. Ide o prvé takéto povolenie vydané Tureckom za posledných viac ako 30 rokov. Počas tureckej invázie na Cyprus v roku 1974 a etnických nepokojov, ktoré jej predchádzali, zmizlo na ostrove viac ako 2000 Grékov a cyperských Turkov. 

 

CMP vykonáva exhumácie na ostrove od roku 2006, ale doteraz ešte nikdy nedostala povolenie na prieskum hrobov nachádzajúcich sa vo vojenských zónach. Nezvestných je pritom viac ako 1000 Cyperčanov. Inváziou na sever Cypru reagovalo Turecko 20. júla 1974 na Grékmi podporovaný štátny prevrat, ku ktorému došlo 15. júla s cieľom pripojiť Cyprus ku Grécku. Okupácia sa udiala pod zámienkou ochrany tam žijúceho tureckého etnika. Odštiepenecký štát na severnom Cypre však doposiaľ uznalo iba Turecko.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies