Turecko umožní USA využívanie svojich základní na operácie proti IS

NETKY.SK • 13 Október 2014, 06:43 • 2 min
Turecko umožní USA využívanie svojich základní na operácie proti IS

WASHINGTON - Turecko umožní americkým a ďalším spojeneckým silám využívať svoje základne, vrátane kľúčového objektu 160 kilometrov od sýrskej hranice, na operácie proti militantom Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku. S odvolaním sa na predstaviteľov amerického rezortu obrany o tom v nedeľu informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vláda USA nalieha na Turecko, aby sa vo väčšej miere zapojilo do boja proti extrémistom IS. Americký predstaviteľ v sobotu potvrdil, že Ankara súhlasila s výcvikom umiernených sýrskych povstalcov na tureckom území. Turecký vládny činiteľ v nedeľu upresnil, že by malo ísť o 4000 opozičných bojovníkov, ktorých preveria turecké spravodajské služby.
 

Americký minister obrany Chuck Hagel uviedol, že Spojené štáty chcú mať prístup na turecké letecké základne vrátane základne v meste Incirlik na juhu krajiny, z ktorých by podnikali nálety na ciele islamistickým militantov.
      

Uvedená základňa je súčasťou dohody, uviedli podľa AP zdroje z amerického rezortu obrany pod podmienkou anonymity. Rozhovory o tom, akými ďalšími spôsobmi by mohlo Turecko podporiť boj proti IS, pokračujú.
      

Hagel hovoril v nedeľu telefonicky s tureckým rezortným kolegom Ismetom Yilmazom a poďakoval sa mu za ochotu jeho krajiny pomôcť s bojom proti militantom IS. Poradkyňa amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Susan Riceová predtým zdôraznila, že USA nežiadajú Turecko, aby vyslalo do Sýrie pozemné jednotky.
      

Turecko a ďalší spojenci USA zasa naliehajú na Washington v otázke vytvorenia bezletovej zóny v Sýrii a bezpečnej nárazníkovej zóny na sýrskej strane hranice s Tureckom. Podľa Hagela americkí predstavitelia takúto možnosť "aktívne nezvažujú". Armáda USA odhaduje, že presadzovanie bezletovej zóny by si vyžiadalo stovky lietadiel a stálo miliardu dolárov mesačne, pričom by nebolo isté, že to zmení situáciu v sýrskej občianskej vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies