Turecko trpí veľkými problémami v oblasti ľudských práv

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 18:31 • 2 min
Turecko trpí veľkými problémami v oblasti ľudských práv

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu uviedla, že Turecko sa naďalej odkláňa od Európskej únie i jej hodnôt, a preto nevidí dôvod na odblokovanie rokovaní o pristúpení krajiny k eurobloku. Napísala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Najvyšší výkonný orgán EÚ vo svojej správe týkajúcej sa perspektívy tureckého členstva v Únii kritizoval "vážny úpadok krajiny v oblasti právneho štátu a základných ľudských práv".

 

Európska dvadsaťosmička sa vlani dohodla, že s Tureckom by sa nemali otvárať ani uzatvárať žiadne nové prístupové rokovacie kapitoly. Podľa zmienenej správy "zásadné skutočnosti, ktoré viedli k tomuto hodnoteniu, stále pretrvávajú".

 

img

 

Turecko a EÚ začali prístupové rozhovory v roku 2005, v posledných rokoch však uviazli na mŕtvom bode. K otvoreniu nových rokovacích kapitol došlo naposledy v júni 2016. Niektoré členské krajiny EÚ sa stavajú proti prijatiu tejto rozľahlej, relatívne chudobnej a prevažne moslimskej krajiny do Únie. Najmä Nemecko by v otázke členstva Turecka uprednostnilo alternatívny druh "privilegovaného partnerstva".

 

img

 

Námestník tureckého ministra zahraničných vecí Faruk Kaymakci uviedol, že správa EK o súčasnej situácii v Turecku obsahuje "nespravodlivú a neprimeranú kritiku", ktorú podľa neho nie je možné akceptovať.

Kaymakci, ktorého vyjadrenie priniesla turecká tlačová agentúra Anadolu, zároveň poprel tvrdenia, že Turecko sa od Európskej únie odkláňa.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies