Turecko smeruje k druhému kolu prezidentských volieb, spočítaných je 99,4 % hlasov

NETKY.SK • 15 Máj 2023, 13:30 • 2 min
Turecko smeruje k druhému kolu prezidentských volieb, spočítaných je 99,4 % hlasov

ANKARA - Prezidentské voľby v Turecku zrejme smerujú k druhému kolu. Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý vládne v krajine pevnou rukou už 20 rokov, má totiž v pondelok náskok pred svojím hlavným súperom Kemalom Kiličdaroglom, ale nedosahuje počet hlasov potrebný pre víťazstvo už v prvom kole.

slovakia

left justify in out

Po sčítaní 99,4 percenta hlasov odovzdaných v Turecku a 84 percent hlasov zo zahraničia získal Erdogan 49,4 percenta a jeho súper Kiličdaroglu dostal 45 percent, informoval novinárov šéf Najvyššieho volebného výboru Ahmet Yener. Tretí prezidentský kandidát, nacionalistický politik Sinan Ogan, mal 5,2 percenta.

 

img

Erdogan (69) v skorých ranných hodinách svojim podporovateľom povedal, že stále môže zvíťaziť. Dodal však, že bude rešpektovať rozhodnutie národa, ak sa bude musieť konať aj druhé kolo prezidentských volieb 28. mája. Táto situácia nastane, ak Erdoganov zisk hlasov nepresiahne 50 percent. Voľby sú pozorne sledované z hľadiska toho, či strategicky umiestnená členská krajina NATO zostane pod kontrolou čoraz viac autoritárskeho prezidenta Erdogana, alebo sa vydá na demokratickejšiu cestu, ktorú presadzuje Kiličdaroglu. Turecku patrí na severe pobrežie Čierneho mora a na juhu susedí s Iránom, Irakom a Sýriou.

 

Prieskumy verejnej mienky ukazovali pred nedeľným hlasovaním mierny náskok Kiličdarogla, spoločného kandidáta koalície šiestich opozičných strán, pred Erdoganom, ktorý vládne v Turecku od roku 2003 ako premiér aj ako prezident. Kiličdaroglu (74) vníma druhé kolo volieb optimisticky a dúfa vo víťazstvo. "Určite v druhom kole zvíťazíme... a prinesieme demokraciu," povedal s tým, že Erdogan stratil dôveru občanov, ktorí teraz žiadajú zmenu. Ogan nepovedal, koho svojim voličom odporučí, ak sa bude konať druhé kolo. Údajne ho podporujú voliči, ktorí si želajú zmenu po dvoch desaťročiach Erdoganovho pôsobenia pri moci, ale nie sú presvedčení, že šesťstranová aliancia vedená Kiličdaroglom je schopná riadiť krajinu.

 

img

Výsledky nedeľných parlamentných volieb ukázali, že Erdoganova vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) si zachová väčšinu v 600-člennom parlamente. Ten však prišiel o mnohé zákonodarné právomoci po referende, ktoré v roku 2017 tesne odsúhlasilo zmenu systému riadenia krajiny na výkonný prezidentský systém. Turecká tlačová agentúra Anadolu uviedla, že Erdoganova aliancia vrátane vládnucej strany AKP získala okolo 49,3 percenta hlasov, kým Kiličdaroglova Národná aliancia má okolo 35,2 percenta a podpora pre prokurdskú stranu je nad desať percent. Fakt, že Erdogan si zachová parlamentnú väčšinu, zvyšuje aj jeho šance zvíťaziť v druhom kole prezidentských volieb – zrejme viac voličov podporí Erdogana, aby sa nerozbil zákonodarný proces. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona