Turecko skritizovalo EÚ za nedostatočnú finančnú pomoc na sýrskych utečencov

NETKY.SK • 21 September 2016, 08:53 • 2 min
Turecko skritizovalo EÚ za nedostatočnú finančnú pomoc na sýrskych utečencov

NEW YORK - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan skritizoval v utorok Európsku úniu za jej nedostatočné poskytovanie finančnej pomoci na 2,7 milióna sýrskych utečencov, ktorí sa nachádzajú na území Turecka. Erdogan to vyhlásil na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Turecký líder, ktorého v noci nadnes citovala agentúra DPA, tiež zdôraznil, že jeho krajina už do utečencov investovala celkovo 25 miliárd dolárov, kým od medzinárodného spoločenstva dostala Ankara na tieto účely iba 525 miliónov dolárov.

 

"Dostali sme niečo od EÚ?" položil otázku Erdogan. "Európska únia dala určité sľuby, ktoré nanešťastie nedodržala. Priamo sme nedostali absolútne žiadnu pomoc, čo sa týka financií," povedal na pôde VZ OSN Erdogan.

 

Turecký prezident však prisľúbil, že jeho krajina bude mať pre utečencov dvere naďalej otvorené. "Rád by som upozornil svojich európskych priateľov, ktorí sa domnievajú, že sýrski utečenci predstavujú priamu a jasnú hrozbu - ostnatý drôt a vysoké múry vám neposkytnú bezpečnosť a pokoj, ktorý tak hľadáte," vyhlásil.

 

Európska únia prisľúbila celkovo tri miliardy eur na sýrskych utečencov v Turecku v rámci dohody, ktorú blok podpísal s Ankarou v marci s cieľom zastaviť príliv migrantov do Európy. Dodnes bolo úniou rozdelených medzi rozličné humanitárne skupiny približne 180 miliónov eur, pripomína DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona