Turecko si zatvára dvere pred EÚ. Líder demokratov a liberálov žiada zastavenie prístupových rokovaní

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 06:56 • 2 min
Turecko si zatvára dvere pred EÚ. Líder demokratov a liberálov žiada zastavenie prístupových rokovaní

BRUSEL - Na zastavenie prístupových rokovaní Turecka do Európskej únie dnes vyzval líder Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) v europarlamente Guy Verhofstadt.

slovakia

left justify in out

Odôvodnil to ústavnými zmenami schválenými v referende a kritikou plebiscitu zo strany Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Rady Európy. "Navrhnuté ústavné zmeny dávajú prezidentovi Erdoganovi nielen autoritatívne právomoci, ale tiež narúšajú demokratický systém v Turecku a referendum nesplnilo štandardy Rady Európy," vyhlásil belgický europoslanec Verhofstadt.

 

Líder ALDE pripomenul, že turecká vláda bránila odporcom referenda a opozičným stranám vyjadriť svoj odmietavý postoj k navrhovaným ústavným zmenám. Poukázal na zistenia OBSE, ktorá tvrdí, že referendum sa neuskutočnilo v súlade s medzinárodnými štandardmi.

 

"Navyše, výsledok referenda bol veľmi tesný. Napríklad veľké turecké mestá hlasovali jasne proti zmene ústavy. Jediným logickým záverom zo strany EÚ by malo byť okamžité zastavenie prístupových rokovaní a prehodnotenie vzťahov medzi Tureckom a EÚ," zhrnul belgický expremiér Verhofstadt.

 

Pozorovatelia OBSE dnes zverejnili v Ankare správu, v ktorej sa píše, že obe strany kampane nemali rovnaké príležitosti a voliči nemali nezávislé informácie o kľúčových aspektoch reformy. Z dôvodu platného výnimočného stavu boli navyše obmedzené základné slobody, ktoré sú nevyhnutné pre demokratický proces.

 

Pozorovatelia OBSE vytkli Ankare aj zastrašovanie odporcov zmien, zmenu pravidiel hlasovania krátko pred termínom a fakt, že referendová otázka nebola uvedená na hlasovacom lístku. OBSE a Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE) vyslali do Turecka 63 pozorovateľov z 26 štátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona