Turecko si pripomenulo 100 rokov od námornej bitky pri Gallipoli

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 12:46 • 2 min
Turecko si pripomenulo 100 rokov od námornej bitky pri Gallipoli

ANKARA - Turecko si dnes pripomenulo 100. výročie víťazstva nad loďstvom Dohody v námornej bitke pri Gallipoli počas prvej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Premiér Ahmet Davutoglu viedol spomienkovú ceremóniu na štadióne v meste Čanakkale v severozápadnom Turecku. V mešitách sa konali modlitby za padlých vojakov. Veriaci dostávali polievku a kompót zo sušených hrozienok na pripomenutie chudobných prídelov, ktoré v tom čase dostávali tureckí vojaci.

 

Osmanská armáda odrazila 18. marca 1915 útok britského a francúzskeho námorníctva na Dardanelskú úžinu. Ich cieľom bolo obsadenie Istanbulu a pomôcť svojmu spojencovi Rusku. Spojenci stratili tri vojnové lode.

 

Britský princovia Charles a Harry sa na budúci mesiac zúčastnia v Čanakkale spomienkovej slávnosti na pamiatku vojakov, ktorí sa pred 100 rokmi neúspešne pokúsili vylodiť pri Gallipoli. Boli to austrálske a novozélandské jednotky Britského impéria, tzv. ANCZAC.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies