Turecko si predvolalo vatikánskeho veľvyslanca ohľadom pápežových výrokov

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 17:49 • 2 min
Turecko si predvolalo vatikánskeho veľvyslanca ohľadom pápežových výrokov

ANKARA - Turecko si predvolalo vatikánskeho veľvyslanca v Ankare ohľadom dnešného vyjadrenia pápeža Františka, ktorý označil masaker Arménov osmanskými Turkami v roku 1915 za "genocídu". Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

slovakia

left justify in out

Turecko, ktoré ešte iba pripravuje oficiálne stanovisko k pápežovmu výroku, si predvolalo vatikánskeho ambasádora na protest proti popisovaniu týchto udalostí ako "genocídy", tvrdí nemenovaný štátny činiteľ.

 

Moslimské Turecko uznáva, že mnoho kresťanských Arménov zahynulo v bojoch s osmanskými vojakmi v roku 1915, keď bolo Arménsko súčasťou Osmanskej ríše ovládanej z Istanbulu. Odmieta však tvrdenie o tom, že počet týchto obetí dosiahol státisíce či milióny, a preto striktne nesúhlasí s výrazom genocída.

 

František výrok učinil počas dnešnej omše, ktorú celebroval podľa tradícií arménskeho kresťanského rituálu vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pri príležitosti 100. výročia vyvražďovania arménskych mužov, žien, detí a kňazov. Masaker pritom označil za "prvú genocídu 20. storočia".

 

Podľa historikov v časoch prvej svetovej vojny zabili osmanskí Turci približne 1,5 milióna Arménov. Bádatelia všeobecne považujú túto udalosť za prvú genocídu 20. storočia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona