Turecko si predvolalo amerického veľvyslanca: Erdogan odsúdil zatykače, ktoré USA vydali voči tamojším agentom

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 06:34 • 2 min
Turecko si predvolalo amerického veľvyslanca: Erdogan odsúdil zatykače, ktoré USA vydali voči tamojším agentom

ISTANBUL - Turecké ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo vo štvrtok amerického veľvyslanca v Ankare Johna Bassa.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo americká polícia oznámila, že vydala zatykače na viacerých tureckých bezpečnostných agentov za účasť na násilnej potýčke zo 16. mája počas návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vo Washingtone. Členovia jeho ochranky vtedy zaútočili na malú skupinu demonštrantov.

 

"Veľvyslancovi bolo oznámené, že rozhodnutie prijaté americkými orgánmi je nesprávne, zaujaté a bez právneho základu," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Rezort zároveň obvinil americké úrady z toho, že neprijali náležité bezpečnostné opatrenia ohľadom "takzvaných demonštrantov".

 

Rozhodnutie amerických úradov odsúdil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Označil demonštrantov, ktorí sa zúčastnili na potýčke, za členov v Turecku zakázanej militantnej skupiny Strana kurdských pracujúcich (PKK). Americkú políciu obvinil z toho, že proti nim nezasiahla. Sľúbil, že proti rozhodnutiu amerických orgánov bude bojovať právne i politicky.

 

Zatykače sa týkajú deviatich agentov, troch tureckých policajných dôstojníkov a dvoch Kanaďanov, uviedol šéf washingtonskej polície Peter Newsham. Taktiež dodal, že v stredu došlo k dvom zatknutiam. "Všetci sme videli násilie spáchané na protestujúcich. Také niečo nebudeme tolerovať," uviedol.

 

Vzťahy medzi USA a Tureckom boli napäté už pred touto násilnou zrážkou, ku ktorej došlo, keď Erdogan prišiel do rezidencie tureckého veľvyslanca po stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome. Na videozázname je jasne vidieť, ako ochrankári a niektorí Erdoganovi stúpenci zaútočili na demonštrantov, pričom deväť ľudí utrpelo zranenia.

 

Turecké veľvyslanectvo obvinilo demonštrantov z napojenia na PKK, ktorá vedie tri desaťročia odboj voči Turecku a v USA ju považujú za teroristickú skupinu. Podľa šéfa washingtonskej polície neexistujú indície o tom, že by demonštranti boli súčasťou teroristickej skupiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies