Turecko sa vyhráža vpustením migrantov do EÚ

NETKY.SK • 28 Február 2020, 14:28 • 2 min
Turecko sa vyhráža vpustením migrantov do EÚ

ANKARA/BRUSEL - Hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Hami Aksoy varoval, že pokiaľ sa bude aj naďalej situácia v severosýrskej provincii Idlib zhoršovať, pohyb migrantov smerom na Západ môže pokračovať.

slovakia

left justify in out

Riziko sa bude zvyšovať 

"Niektorí žiadatelia o azyl a migranti v našej krajine, ktorí sú znepokojení s terajším vývojom, sa pohli smerom k západným hraniciam," vyjadril sa Aksoy. "Ak sa situácia zhorší, toto riziko sa bude naďalej zvyšovať."

 

img

 

Očakávanie EÚ 

Turecké obyvateľstvo však ubezpečil, že v tureckej migračnej politike k žiadnym zmenám nedošlo. Európska komisia v tejto súvislosti deklarovala svoje očakávanie, že Turecko "dodrží" svoju stranu dohody o obmedzení migračných tokov zo Sýrie po "nebezpečnej" vojenskej eskalácii v tejto krajine. 

 

img

 

Turecko mlčí 

Predstavitelia krajiny polmesiaca dosiaľ oficiálne neoznámili Bruselu žiadnu zmenu napriek správam, že turecké orgány "otvorili hraničné brány", aby umožnili sýrskym utečencom vstup do Európy.

 

Boje v Sýrii

V tureckých médiách sa v dnešných hodinách objavili informácie o stovkách migrantov, ktorí smerujú k hraniciam s Európskou úniou. Predchádzalo tomu vyhrotenie bojov v severnej Sýrii a následnej aj vyhlásenie nemenovaného tureckého predstaviteľa, že migrantom viac v ceste do EÚ brániť nebudú.

 

img

 

Porušenie migračnej dohody? 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa opakovane vyhrážal, že migrantom, ktorí sa chcú dostať do Európy otvorí brány. V Turecku žije zhruba 3,7 milióna sýrskych utečencov. Na základe migračnej dohody, ktorú Turecko a EÚ uzavreli v roku 2016, poskytla EÚ tejto krajine miliardy eur s tým, že Ankara zamedzí prílivu migrantov do Európy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona