Turecko, Rusko a Irán sa dohodli na usporiadaní summitu o Sýrii v Istanbule

NETKY.SK • 8 Február 2018, 13:02 • 2 min
Turecko, Rusko a Irán sa dohodli na usporiadaní summitu o Sýrii v Istanbule

ANKARA - Predstavitelia Turecka, Ruska a Iránu sa plánujú stretnúť v Istanbule na diskusii o situácii v Sýrii. Na myšlienke usporiadať summit sa podľa nemenovaných tureckých činiteľov dohodol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom počas štvrtkového telefonického rozhovoru.

slovakia

left justify in out

Kedy sa summit v Istanbule uskutoční, zatiaľ podľa agentúry AP nie je známe. Obaja prezidenti sa podľa týchto zdrojov v telefonáte dohodli aj na urýchlení úsilia zriadiť v povstalcami ovládanej sýrskej provincii Idlib "pozorovacie stanovištia" ako súčasťou "deeskalačnej" dohody dosiahnutej medzi Tureckom, Ruskom a Iránom.

 

Erdogan s Putinom mali hovoriť tiež o humanitárnej situácii v povstalcami ovládanej oblasti Východná Ghúta neďaleko Damasku, kde pri náletoch zahynuli v uplynulých dňoch desiatky ľudí.

 

Irán, Rusko a Turecko, teda krajiny garantujúce dodržiavanie dohody o zastavení paľby v Sýrii, oznámili koncom januára na mierovej konferencií v ruskom meste Soči dosiahnutie dohody o vypracovaní novej ústavy pre Sýriu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona