Turecko pripravilo žiadosť o vzatie Gülena do dočasnej väzby v USA

NETKY.SK • 13 August 2016, 17:58 • 2 min
Turecko pripravilo žiadosť o vzatie Gülena do dočasnej väzby v USA

ISTANBUL - Istanbulská prokuratúra pripravila pre americké úrady oficiálny dokument, ktorým žiada o dočasné vzatie do väzby tureckého duchovného Fethullaha Gülena za jeho údajný podiel na zmarenom pokuse o prevrat v Turecku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V žiadosti sa píše, že prevrat z 15. júla sa odohrával podľa pokynov Gülena a preto by podľa prokuratúry mal byť v USA dočasne vzatý do väzby ešte pred podaním oficiálnej žiadosti o jeho vydanie z USA na vyšetrovanie a stíhanie v Turecku.

 

Obe krajiny majú podpísanú readmisnú dohodu a dohodu o súčinnosti pri vyšetrovaní trestných činov - v ich rámci je dočasné vzatie do väzby obvyklým opatrením, ktoré môže predchádzať oficiálnej žiadosti o extradíciu.

 

Ako informovala agentúra AP, prokuratúra žiadosť na Gülenovo vzatie do väzby v USA, kde od roku 1999 žije v dobrovoľnom exile, postúpila tureckému ministerstvu spravodlivosti, aby ju zaslalo do príslušným úradom do USA.

Agentúra Anadolu uviedla, že 22. augusta do Turecka pricestuje delegácia ministerstva spravodlivosti USA, aby s tureckými partnermi rokovala o Gülenovom vydaní. Anadolu dodala, že turecký vicepremiér Binali Yildirim dnes na rovnaký termín avizoval aj návštevu viceprezidenta USA Joea Bidena v Turecku.

 

Samotný Gülen svoj podiel na prevrate popiera a bezprostredne ho aj odsúdil. V názorovom článku vo francúzskom denníku Le Monde tento týždeň napísal, že "ak bude preukázaná čo len desatina z obvinení proti mne, sľubujem, že sa vrátim do Turecka a odpykám si ten najťažší trest." Gülen vyjadril presvedčenie, že turecká justícia je v súčasnosti ovládaná výkonnou mocou Turecka.

 

Po potlačení prevratu vláda v Ankare urobila čistky v ozbrojených silách, ďalších štátnych úradoch, médiách a v akademickej obci, odkiaľ odstránila už tisíce údajných Gülenových priaznivcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies