Turecko prijme 80-tisíc utečencov zo sýrskeho mesta Aleppo

NETKY.SK • 14 December 2016, 06:58 • 2 min
Turecko prijme 80-tisíc utečencov zo sýrskeho mesta Aleppo

MOSKVA - Turecko prijme 80-tisíc utečencov zo sýrskeho mesta Aleppo, ktoré sa v utorok dostalo pod úplnú kontrolu vládnych síl. Vyhlásil to turecký vicepremiér Mehmet Simsek.

slovakia

left justify in out

"Turecko ako krajina, ktorá hostí najväčší počet utečencov na svete, vytvorí stanové mesto pre 80.000 ľudí utekajúcich z Aleppa," napísal Simsek na sociálnej sieti Twitter.

 

Ruský stály vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin krátko predtým uviedol, že násilnosti vo východnej časti Aleppa už ustali a mesto je pod kontrolou sýrskej vlády, píše agentúra TASS.

 

Diplomat pripomenul, že militanti tzv. umiernenej opozície opustia východné sektory mesta v priebehu niekoľkých hodín. Podľa Čurkina všetci bojovníci a členovia ich rodín, ako aj zranení "odídu z mesta cez dohodnuté koridory podľa vlastného výberu vrátane tých, ktoré smerujú k provincii Idlíb".

 

Prímerie medzi povstalcami a Ruskom vstúpilo do platnosti v utorok o 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ). Aktivisti aj obyvatelia vo východnom Aleppe potvrdili, že boje sa zastavili. Dohoda sa týka evakuácie civilistov a "umiernených povstalcov" s ľahkými zbraňami.

 

Podľa tureckých vládnych zdrojov dohodu zdržiavalo naliehanie Ruska, aby militanti zo skupiny Džabhat Fath aš-Šám (bývalého Frontu an-Nusra) napojenej na al-Káidu boli zatknutí.

 

Zdroj zo sýrskej vlády uviedol, že sýrska armáda zrejme dnes alebo vo štvrtok vyhlási mesto za dobyté, čo je pre vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada s podporou Moskvy obrovským víťazstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies