Turecko prijalo sériu odvetných opatrení voči Holandsku

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 07:22 • 2 min
Turecko prijalo sériu odvetných opatrení voči Holandsku

ISTANBUL - Turecko sa rozhodlo pozastaviť všetky diskusie na vysokej úrovni s Holandskom a súčasne uzavrieť svoj vzdušný priestor pre všetkých holandských diplomatov.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom pravidelnom rokovaní tureckej vlády to oznámil jej vicepremiér Numan Kurtulmuš. Ohlásené opatrenia podľa neho zostanú v platnosti, pokým Holandsko nevyjde v ústrety tureckým požiadavkám.

 

Ankara okrem toho nepovolí návrat holandského veľvyslanca, ktorý sa v čase diplomatického sporu medzi oboma krajinami nachádzal v zahraničí. Turecká vláda tiež odporučí parlamentu, aby sa prestal angažovať v aktivitách skupiny turecko-holandského priateľstva.

 

"Čelíme kríze, a to veľmi hlbokej. My sme túto krízu nespôsobili ani ju nedoviedli do tohto štádia," povedal Kurtulmuš. Dodal, že rozhodnutie o uzavretí tureckého vzdušného priestoru pre holandských diplomatov vstupuje do platnosti okamžite.

 

Ohlásené politické sankcie sú dôsledkom sporu medzi Ankarou a Haagom, vyvolaného znemožnením vystúpení dvoch členov tureckej vlády na území Holandska v rámci kampane pred referendom o kontroverzných zmenách v tureckej ústave.

 

V sobotu i v nedeľu sa konali pred holandským konzulátom v Istanbule protesty, pričom sa jednému z účastníkov dokonca podarilo vyvesiť na streche budovy tureckú vlajku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies