Turecko prestalo plniť časť dohody s EÚ, nebude naspäť prijímať žiadnych ďalších migrantov

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 13:07 • 2 min
Turecko prestalo plniť časť dohody s EÚ, nebude naspäť prijímať žiadnych ďalších migrantov

VIEDEŇ - Turecko v súčasnosti neplánuje spätne prijímať žiadnych ďalších migrantov z Grécka, ako sa zaviazalo v príslušnej dohode s EÚ. Vyplýva to zo stredajšieho vyjadrenia tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla pre turecký televízny kanál 24 TV, ktoré citovali dnes viaceré elektronické médiá.

slovakia

left justify in out

Popri oznámení uvedeného kroku Čavušoglu pohrozil aj úplným vypovedaním dohody s EÚ, k čomu podľa neho môže Ankara kedykoľvek jednostranne prikročiť. "Odteraz môžeme hovoriť: Neplníme to a už to neplatí," citovala slová ministra rakúska stanica ORF.

Čavušoglu v uvedenom vyjadrení vyčítal Európskej únii, že nerealizuje sľubované uvoľnenie vízového režimu s Tureckom, čo Ankara považuje za "nutnosť". ORF v tejto súvislosti pripomenula, že Turecko v poslednom období opakovane pohrozilo vypovedaním dohody o migrantoch. Minister pre európske záležitosti Ömer Čelik v stredajšom rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že je načase túto dohodu prehodnotiť.

Najnovší krok prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a viacerými členskými štátmi EÚ. Spory medzi Ankarou a Úniou eskalovali po viacerých zákazoch vystúpenia tureckých politikov na politických zhromaždeniach tureckých komunít v Nemecku a Holandsku.

Dohoda medzi EÚ a Tureckom z marca 2016 predpokladá, že Ankara prijme naspäť všetkých nelegálnych migrantov, ktorí sa doplavili z Turecka na grécke ostrovy. Za každého takto vráteného Sýrčana má EÚ prijať priamo z Turecka iného sýrskeho utečenca. Do konca roka 2016 bolo presunutých z Grécka naspäť do Turecka približne 1200 migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona