Turecko prepustilo v rámci poprevratových čistiek ďalšie tisícky zamestnancov

NETKY.SK • 7 Január 2017, 15:43 • 2 min
Turecko prepustilo v rámci poprevratových čistiek ďalšie tisícky zamestnancov

ISTANBUL - Pre údajné vzťahy s teroristickými organizáciami prepustilo Turecko najnovšie vyše 8000 civilných zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Ide o ďalší krok v rámci čistiek vykonávaných počas výnimočného stavu, ktorý bol vyhlásený po nevydarenom pokuse o vojenský prevrat z 15. júla minulého roka. Informoval o tom v piatok večer úradný vestník tureckej vlády.

 

Medzi prepustenými je 2687 policajtov, 1699 zamestnancov ministerstva spravodlivosti a 631 akademických pracovníkov. Pripoja sa tak k už vyše 100.000 predtým úplne alebo dočasne prepustených osôb.

 

V utorok schválil turecký parlament ďalšie predĺženie výnimočného stavu, a to najmenej do 19. apríla. Po prvom predĺžení z októbra sa mala jeho platnosť skončiť 19. januára.

 

Počas výnimočného stavu môže v Turecku prezident zavádzať zákony aj bez súhlasu parlamentu. Jeho predĺženie podporila teraz v zákonodarnom zbore vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) a opozičná nacionalistická Strana národného hnutia (MHP).

 

Proti predlžovaniu výnimočného stavu sa rozhodne stavajú Republikánska ľudová strana a prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP), keďže vláda v Ankare podľa nich toto opatrenie zneužíva na zásahy proti svojim oponentom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona