Turecko požaduje 40 doživotných trestov pre útočníka z nočného klubu v Istanbule

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 16:37 • 2 min
Turecko požaduje 40 doživotných trestov pre útočníka z nočného klubu v Istanbule

ANKARA - Turecká prokuratúra požaduje 40 doživotných trestov väzenia pre Uzbeka, ktorý počas silvestrovskej noci zaútočil na nočný klub v Istanbule, kde zastrelil 39 ľudí. Oznámila to dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Občan Uzbekistanu Abdulkadir Mašaripov unikal tureckej polícii vyše dva týždne, kým ho zadržala v Istanbule. K zodpovednosti za útok v nočnom klube Reina sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Agentúra Anadolu uviedla, že úrad hlavného istanbulského prokurátora žiada v 90-stránkovej obžalobe doživotné tresty za každú z 39 obetí a za pokus zvrhnúť ústavné štátne zriadenie v Turecku.

Mašaripov, ktorý má 34 rokov, čelí tiež separátnym obvineniam z členstva v teroristickej skupine, z pokusu zabiť 79 zranených pri útoku a z ďalších údajných trestných činov.

Obžaloba požaduje tresty odňatia slobody v rôznej dĺžke - od doživotia po 15 rokov väzenia - aj pre 52 údajných komplicov Mašaripova, oznámila súkromná tlačová agentúra Dogan.

Tureckí žalobcovia často navrhujú mnohonásobné doživotné tresty v prípadoch, ktoré si vyžiadali obete na životoch.

Súd v Istanbule musí schváliť obžalobu, kým môže byť stanovený termín pojednávania.

Turecké médiá citovali Mašaripova, ktorý pri výsluchu povedal, že dostal príkaz k útoku v Istanbule priamo z Rakky, hlavnej bašty Islamského štátu v Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona