Turecko poprelo obvinenia z chemického útoku v Sýrii

NETKY.SK • 19 Február 2018, 06:17 • 2 min
Turecko poprelo obvinenia z chemického útoku v Sýrii

MNÍCHOV - Turecko počas svojich operácií v Sýrii nikdy nepoužilo chemické zbrane, pričom sa všemožne snaží chrániť civilistov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v nedeľu turecký minister Mevlüt Čavušoglu po tom, ako sýrske kurdské sily a monitorovacia skupina obvinili jeho krajinu z útoku plynom v sýrskej oblasti Afrín. "Je to len vykonštruovaný príbeh. Turecko nikdy nepoužilo nejaké chemické zbrane," povedal Čavušoglu novinárom na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

 

Čavušoglu odmietol príslušné sobotňajšie správy ako propagandu šírenú organizáciami, ktoré majú blízko k zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK), vedúcej už tri desaťročia povstanie na tureckom území. Minister dodal, že Turecko sa maximálne usiluje chrániť civilistov pri svojej vojenskej operácii, pokým milície sýrskych Kurdov podľa neho využívajú civilistov ako ľudské štíty v oblastiach, ktoré ovládajú.

 

Biely dom uviedol, že vie o správach o údajnom chemickom útoku, pri ktorom v Afríne podľa sýrskych Kurdov a aktivistov v piatok utrpeli zranenia piati ľudia, nemôže ich však potvrdiť. "Považujeme za krajne nepravdepodobné, že by turecké sily použili chemické zbrane," povedal hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť. "Naďalej vyzývame na zdržanlivosť a ochranu civilistov v Afríne."

 

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou otvorila nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

 

Afrín kontrolujú kurdské milície YPG, ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na PKK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona