Turecko: Polícia zadržala guvernérku Diyarbakiru

NETKY.SK • 26 Október 2016, 06:33 • 2 min
Turecko: Polícia zadržala guvernérku Diyarbakiru

ISTANBUL - Turecké úrady zadržali v utorok večer guvernérku mesta Diyarbakir Gültan Kišanakovú, ktorá je údajne podozrivá z podpory terorizmu. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kišanaková bola zadržaná na letisku v Diyarbakire a vzatá do väzby, uviedol hovorca jej mimoparlamentnej prokurdskej Demokratickej strany regiónov (DBP) Merdan Berk, ktorý zároveň dodal, že polícia tiež vykonala domovú prehliadku u viceguvernéra prevažne Kurmi obývaného Diyarbakiru Firata Anliho. Či bol zatknutý aj Anli, však hovorca potvrdiť nevedel.

 

Podľa agentúry Anadolu je Kišanaková podozrivá z podpory zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), proti ktorej vládne sily vedú na juhovýchode Turecka dlhoročný boj. Pre podozrenie z podpory PKK odvolala vláda v septembri 24 starostov tureckých miest a obcí.

 

Aj keď v posledných rokoch došlo k zlepšeniu kurdsko-tureckých vzťahov, čo dokonca viedlo k uzavretiu prímeria, situácia sa náhle a výrazne zhoršila vlani v júli, keď viac ako dva roky trvajúce prímerie stroskotalo.

 

Turecké sily následne spustili na juhovýchode krajiny ofenzívu proti PKK. Vzdušné sily okrem toho pravidelne bombardujú pozície PKK v severnom Iraku, kde má organizácia svoj hlavný stan.

 

Tieto násilnosti si vyžiadali životy už vyše 600 príslušníkov tureckých bezpečnostných zložiek. Zahynuli aj tisíce ozbrojencov PKK a podľa ľudskoprávnych aktivistov i stovky civilistov.

 

Od roku 1984 si konflikt vyžiadal životy viac ako 40.000 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies