Turecko podporí vstup Fínska a Švédska do NATO! Prečo zmenilo názor?

NETKY.SK • 28 Jún 2022, 21:22 • 2 min
Turecko podporí vstup Fínska a Švédska do NATO! Prečo zmenilo názor?

MADRID - Turecko dosiaľ blokovalo proces vstupu uvedených severských štátov do NATO. Turecký prezident tvrdil, že poskytujú útočisko členom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a tiež stúpencom exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary stojí za neúspešným pokusom o prevrat v Turecku z roku 2016.

slovakia

left justify in out

Fínsky prezident Sauli Niinistö v utorok povedal, že Turecko podporí vstup Fínska a Švédska do NATO. K prelomu v tejto otázke, a teda stiahnutiu námietok zo strany Turecka, podľa jeho slov došlo po tom, ako zmienené tri krajiny v utorok v Madride podpísali spoločné memorandum týkajúce sa vzájomnej spolupráce voči bezpečnostným hrozbám, informuje agentúra Reuters.

 

img


Správu medzičasom potvrdila aj kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Uviedla, že Turecko ešte pred súhlasom s podporou vstupu týchto krajín do Severoatlantickej aliancie od nich získalo „všetko, čo chcelo“.


„Turecko dosiahlo významné zisky v boji proti teroristickým organizáciám. Turecko dostalo to, čo chcelo,“ uviedla kancelária.


Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg bezprostredne po týchto správach oznámil, že lídri NATO v stredu na madridskom summite oficiálne pozvú do aliancie Fínsko aj Švédsko.

 

img


„S potešením oznamujem, že v tejto chvíli máme dohodu, ktorá pripravuje pôdu na vstup Fínska a Švédska do NATO. Turecko, Fínsko a Švédsko podpísali memorandum, ktoré rieši obavy Turecka vrátane  vývozu zbraní a boja proti terorizmu,“ povedal v utorok Stoltenberg v reakcii na prelomové rokovanie tejto trojice krajín v Madride.

 

Prečítajte si tiež: Rusi zverejnili súradnice západných strategických budov. Čo to má znamenať?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona