Turecko podniklo prvé nálety na ciele Islamského štátu v Iraku

NETKY.SK • 27 Marec 2016, 10:04 • 2 min
Turecko podniklo prvé nálety na ciele Islamského štátu v Iraku

ANKARA - Turecké letectvo v sobotu prvýkrát zaútočilo na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v severnom Iraku. Útoky boli reakciou na zabitie tureckého vojaka, ktorého v ten istý deň na základni v Iraku usmrtila raketa odpálená džihádistami.

slovakia

left justify in out

Turecké lietadlá útočili na ciele IS už aj doteraz, avšak len na území Sýrie. V sobotu Turecko po prvý raz vykonalo nálety na pozície tejto organizácie aj v susednom Iraku, uviedla agentúra AP.

 

Príslušník tureckého kontingentu, pôsobiaceho na základni v regióne severoirackého mesta Bašíka, prišiel v sobotu o život počas bojov medzi jednotkami kurdskej domobrany a militantmi z IS. Zahynul, keď základňu zasiahla zablúdená raketa vystrelená islamistami. Druhý turecký vojak utrpel ľahšie zranenie.

 

Po útoku v Bašíke podnikli nálety na ciele IS v regióne lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA. Následne sa k nim pridali aj turecké vojenské lietadlá, ktoré "zničili" štyri pozície Islamského štátu, uviedla turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

 

Na základni neďaleko severoirackého Mósulu pôsobí kontingent tureckých vojakov, ktorý cvičí iracké milície na boj s IS. Turecké lietadlá v severnom Iraku okrem toho opakovane útočia voči ozbrojencom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

 

Ankara je súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej voči Islamskému štátu. Turecká armáda však v jej rámci podniká prevažne len odvetné akcie za útoky na turecké ciele.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona