Turecko po troch rokoch možno otvorí ďalšiu prístupovú kapitolu s EÚ

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 13:19 • 2 min
Turecko po troch rokoch možno otvorí ďalšiu prístupovú kapitolu s EÚ

BRUSEL - Turecko by po troch rokoch mohlo otvoriť ďalšiu prístupovú kapitolu v rámci integračného procesu do Európskej únie. Naznačil to dnes eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle po ukončení rokovania Asociačnej rady EÚ-Turecko v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Füle v stanovisku pre médiá zdôraznil, že s tureckou delegáciou mal dobrú, otvorenú a interaktívnu výmenu názorov na sériu udalostí, ktoré by v roku 2013 mali viesť k zúženiu spolupráce medzi EÚ a Tureckom.

Eurokomisár ocenil pokrok, ktorý nastal v rámci prístupových rokovaní s dôrazom na tzv. pozitívnu pracovnú agendu. "Výsledkom toho je šanca na otvorenie aspoň jednej prístupovej kapitoly ešte počas írskeho predsedníctva v EÚ," uviedol Füle. Dodal, že by išlo o kapitolu č. 22, čiže oblasť regionálnej politiky.

Ak by sa to podarilo, bola by to prvá otvorená kapitola pre Turecko za posledné tri roky. Füle spresnil, že EÚ má záujem aj na otvorení ďalších prístupových kapitol, napríklad v oblasti sociálnej politiky a zamestnanosti, ako však dodal, v tomto smere existujú záväzky, ktoré musia splniť obe strany - EÚ aj Turecko. 

Ďalším priaznivým momentom vo vzťahoch medzi Bruselom a Ankarou môže byť ukončenie dialógu o liberalizácii vízového režimu pre občanov Turecka. Füle v tomto smere upozornil, že EÚ očakáva od Ankary, že podpíše readmisnú dohodu, o vydávaní podozrivých osôb. Jej podpísanie by bolo prvým vážnym krokom pre uvoľnenie existujúceho vízového režimu voči občanom Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies