Turecko plánuje na severe Sýrie zriadiť tábory pre vojnových vysídlencov

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 13:50 • 2 min
Turecko plánuje na severe Sýrie zriadiť tábory pre vojnových vysídlencov

ANKARA - Turecko plánuje zriadiť na deviatich miestach v severnej Sýrii tábory na ubytovanie ľudí vysídlených v dôsledku bojov počas ofenzívy Ankary proti tamojším kurdským bojovníkom. Oznámil to v utorok hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Hami Aksoy, ktorého vyhlásenie priniesla agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Aksoya budú spomínané zariadenia vybudované na severosýrskom území pod kontrolou síl podporovaných Tureckom, ako aj v provincii Idlib, kde sa turecké sily snažia vytvoriť tzv. zónu deeskalácie na základe dohody s Iránom a Ruskom. Tábory majú poskytnúť priestor pre celkove 170.000 vysídlených osôb. Turecko v súčasnosti kontroluje sýrske pohraničné územie okolo miest ar-Ráí, al-Báb a Džarábulus, odkiaľ turecké sily a nimi podporovaní povstalci vyhnali v roku 2016 militantov organizácie Islamský štát.

 

Turecko začalo v januári ofenzívu proti kurským milíciám v enkláve Afrín na severe Sýrie. Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sa Turci snažia z enklávy vytlačiť, sú spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara však označuje YPG takisto za teroristickú organizáciu, a to pre údajné napojenie na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam dlhodobo bojuje za väčšiu autonómiu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies