Turecko plánuje kúpiť čínsky protiraketový systém

NETKY.SK • 19 Február 2015, 16:13 • 2 min
Turecko plánuje kúpiť čínsky protiraketový systém

ANKARA - Turecký minister obrany Ismet Yilmaz vo štvrtok vyhlásil, že Ankara pokračuje s plánmi na kúpu protiraketového systému od Číny za 4 miliardy dolárov.

slovakia

left justify in out

Napriek obavám zo strany Spojených štátov a NATO o bezpečnosť systému. Yilmaz navyše dodal, že Turecko bude systém slúžiaci na obranu pred raketami s dlhým doletom používať bez jeho integrácie so systémom NATO. "Projekt bude financovaný zo zahraničných zdrojov. Vyhodnotenie ponúk sa skončilo a žiadna ďalšia oficiálna ponuka neprišla," povedal minister. "Systém bude integrovaný s celoštátnym systémom obrany Turecka, no bude použitý bez integrácie so systémom NATO, " dodal Yilmaz.

 

Plánovaná kúpa je výsledkom tendra vypísaného tureckou vládou, ktorý v roku 2013 vyhrala čínska spoločnosť China Precision Machinery Import and Export. O tender vtedy súperili aj francúzsko-talianska spoločnosť Eurosam a francúzska spoločnosť Thales, ktoré skončili na druhom mieste. Turecko neskôr údajne rokovalo aj s Francúzskom, žiadnu ďalšiu ponuku však nedostalo. Podľa posledných správ agentúry Reuters však finálne slovo Turecka o kúpe ešte nepadlo a rokovania s Čínou stále pokračujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies