Turecko ostro kritizovalo Gauckovo označenie masakry Arménov za genocídu

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 15:41 • 2 min
Turecko ostro kritizovalo Gauckovo označenie masakry Arménov za genocídu

ANKARA/BERLÍN - Ostré reakcie tureckej strany vyvolalo štvrtkové vyjadrenie nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka, ktorý po prvý raz označil masakru Arménov jednotkami Osmanskej ríše spred 100 rokov jasne za genocídu.

slovakia

left justify in out

Nič na tom nezmenila ani skutočnosť, že najvyšší nemecký predstaviteľ hovoril v tejto súvislosti aj o spoluzodpovednosti, možno až spoluvine Nemecka, spojenca Osmanskej ríše v období prvej svetovej vojny.

 

"Osud Arménov je príkladom z histórie masovej likvidácie, etnických čistiek, odsunov, áno, genocíd, ktoré takým strašným spôsobom poznačili 20. storočie," citovala tlačová agentúra DPA z obsahu vystúpenia najvyššieho nemeckého predstaviteľa pri ekumenickej bohoslužbe v Berlínskom dóme.

 

V reakcii tureckého ministerstva zahraničných vecí, ktoré v Ankare zverejnili v piatok večer, sa uvádza, že turecký národ nezabudne a neodpustí nemeckému prezidentovi jeho výroky. Rezort nepovažuje nemeckého prezidenta za oprávneného na obviňovanie tureckého národa v rozpore s právnymi a historickými faktami.

 

Turecká vláda súčasne varovala Berlín, podobne ako v uplynulých dňoch v rovnakej súvislosti aj Viedeň, pred dlhodobými negatívnymi dopadmi na dvojstranné vzťahy.

 

Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo sa ku Gauckovmu hodnoteniu historických udalostí pripojili aj poslanci Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne. Jeho predseda Norbert Lammert konštatoval, že to, čo sa dialo počas prvej svetovej vojny v Osmanskej ríši pred očami svetového spoločenstva, bola genocída. S podobným postojom sa identifikovali predstavitelia všetkých politických strán, nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, ani šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier sa však do parlamentnej rozpravy nezapojili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies