Turecko oficiálne požiadalo USA o predbežné zatknutie Gülena

NETKY.SK • 13 September 2016, 11:31 • 2 min
Turecko oficiálne požiadalo USA o predbežné zatknutie Gülena

ISATNBUL - Turecké ministerstvo spravodlivosti oficiálne požiadalo Spojené štáty, aby predbežne zatkli islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa tvrdenia vlády v Ankare zorganizoval nevydarený pokus o prevrat z 15. júla. Informovala o tom dnes štátna tlačová agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Turecko už dávnejšie požiadalo o vydanie Gülena a vytvára nátlak na USA, aby ho zadržali. Gülen žije v Spojených štátoch od roku 1999.

 

Washington však uviedol, že chce vidieť konkrétne dôkazy, ktoré potvrdzujú účasť duchovného na puči.

 

Islamský kazateľ Gülen bol v minulosti spojencom súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ale obaja sa názorovo nepohodli a v posledných rokoch už nie sú v kontakte.

 

Turecko dočasne odvoláva alebo prepúšťa zo štátnej služby údajných Gülenových sympatizantov a zatýka aj ľudí v súkromnom sektore, hoci čistky siahajú oveľa ďalej než len k ľuďom, ktorí sa mohli zúčastniť na pokuse o júlový vojenský prevrat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona