Turecko oficiálne požiadalo Grécko o vydanie posádky vojenského vrtuľníka

NETKY.SK • 16 August 2016, 16:57 • 2 min
Turecko oficiálne požiadalo Grécko o vydanie posádky vojenského vrtuľníka

ANKARA - Turecko oficiálne požiadalo Grécko o vydanie ôsmich príslušníkov tureckej armády, ktorí tesne po neúspešnom pokuse o prevrat pristáli s vojenským vrtuľníkom na severovýchode Grécka a podali tam žiadosť o azyl.

slovakia

left justify in out

Turecké ministerstvo spravodlivosti zaslalo Aténam dokument požadujúci vydanie vojakov, ktorí čelia obvineniam z porušovania ústavy prostredníctvom použitia sily, zosnovania sprisahania s cieľom zabiť prezidenta a tiež zo zločinov zameraných proti tureckému parlamentu a vláde.

 

Šestica pilotov a dvaja inžinieri odleteli z Turecka v noci z 15. na 16. júla iba niekoľko hodín po potlačení puču a po pristátí v Alexandrupoli okamžite požiadali o politický azyl. Svoju účasť na prevrate popreli. Uviedli však, že sa obávajú o svoju bezpečnosť z dôvodu rozsiahlych čistiek, ktoré po zmarenom puči začali vykonávať turecké úrady, pripomenula agentúra AP.

 

Zo zosnovania pokusu o prevrat, ktorý si vyžiadal vyše 270 ľudských životov, obviňuje turecká vláda hnutie moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, ktorého členovia sa údajne v uplynulých rokoch infiltrovali do armády.

 

Ankara po zmarenom puči vyhlásila výnimočný stav a začala vykonávať rozsiahle čistky zamerané proti Gülenovým stúpencom. Turecké orgány zadržali celkovo už vyše 35.000 ľudí. Približne 75.000 občanov prišlo o cestovné pasy a desaťtisíce pracovníkov v súdnictve, médiách, školstve, zdravotníctve, armáde či miestnej samospráve museli prerušiť výkon povolania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona