Turecko nezvažuje výmenu dvojice odsúdených Čechov za kurdského predáka

NETKY.SK • 27 Február 2018, 12:33 • 2 min
Turecko nezvažuje výmenu dvojice odsúdených Čechov za kurdského predáka

ANKARA - Turecká strana neuvažuje o možnosti vymeniť bývalého vodcu sýrskej kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) Sáliha Muslima za dvoch občanov ČR odsúdených v Turecku. Informoval o tom v utorok turecký minister spravodlivosti Abdulhamit Gül.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka Sabah minister uviedol, že česká strana nepodala žiadosť o výmenu. Dodal, že dvaja občania ČR boli uznaní za vinných z členstva v kurdských polovojenských Oddieloch ľudovej sebaobrany (YPG) a svoj trest si odpykávajú vo väzení v meste Van.

 

Gül doplnil, že od českého súdu očakáva, že v Muslimovom prípade rozhodne o väzbe v trvaní 40 dní. O vzatí Muslima do väzby rozhoduje v utorok pražský mestský súd. Ako informoval spravodajský portál iDNES.cz, pred budovou súdu sa na proteste zišlo niekoľko desiatok Kurdov, ktorí sa domáhajú prepustenia Muslima zadržaného českou políciou počas uplynulého víkendu. Na adresu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vykrikujú, že je diktátor a fašista, dodal spravodajský portál. Turecko sa snaží dosiahnuť Muslimovo vydanie.

 

Muslim sa v Prahe počas víkendu zúčastňoval na medzinárodnej konferencii o Blízkom východe. Zadržali ho v noci na nedeľu. Začiatkom februára Turecko zaradilo Muslima na svoj zoznam najhľadanejších osôb a za jeho dolapenie vypísalo odmenu štyri milióny tureckých lír.

 

PYD je poprednou kurdskou politickou silou na severe Sýrie. Sálih Muslim si v nej zachováva veľký vplyv, aj keď vlani zo svojej funkcie v strane odstúpil. Ankara považuje PYD za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie v juhovýchodnom Turecku už viac ako 30 rokov ozbrojený boj za autonómny Kurdistan. Za teroristickú organizáciu považujú PKK okrem Turecka aj EÚ a USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona