Turecko nezaplatilo výkupné za prepustenie 49 Turkov zadržiavaných islamistami

NETKY.SK • 20 September 2014, 14:31 • 2 min
Turecko nezaplatilo výkupné za prepustenie 49 Turkov zadržiavaných islamistami

ANKARA - Turecko nezaplatilo výkupné za 49 rukojemníkov, ktorých v Iraku od júna zadržiavali islamistickí ozbrojenci. Počas oslobodzovacej operácie nedošlo ani k streľbe, informovala turecká televízia NTV.

slovakia

left justify in out

Bývalí rukojemníci sa dnes vrátili do vlasti. V zajatí u islamistických džihádistov boli od 11. júna, keď teroristické milície počas bleskového útoku na severoiracký Mósul obsadili aj turecký generálny konzulát. V skupine 49 rukojemníkov boli dve deti, turecký generálny konzul s celou svojou rodinou a príslušníci tureckých jednotiek osobitného určenia.
     

Turecký denník Hürriyet dnes informoval, že turecká vláda nevyplatila islamistom žiadne výkupné, ani ich nevymenila za zadržiavaných väzňov.
     

Bezpečnostné zdroje, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, spresnili, že k prepusteniu rukojemníkov došlo v meste Tál Abjád na sýrskej strane hraníc s Tureckom po tom, ako tam rukojemníkov prepravili z východosýrskej Rakky, ktorá je baštou Islamského štátu.
     

Okolnosti prepustenia rukojemníkov na slobodu stále nie sú dostatočne objasnené, ale prezident Recep Tayyip Erdogan vo vyhlásení uviedol, že sa tak stalo za pomoci tureckej tajnej služby MIT. Premiér Ahmet Davutoglu zasa vyhlásil, že oslobodenie 49 rukojemníkov je výsledkom "dní ťažkej práce" a "špeciálnych metód MIT". 
     

Kvôli tomuto prípadu dnes Davutoglu ukončil návštevu Azerbajdžanu, aby sa v meste Sanliurfa stretol s prepustenými rukojemníkmi a sprevádzal ich počas návratu do Ankary, informovali vládne médiá.
     

Agentúra DPA pripomína, že kauzu takmer 50 rukojemníkov vláda v Ankare uvádzala ako dôvod, prečo sa nechce aktívnejšie zapojiť do medzinárodného úsilia o zastavenie postupu Islamského štátu v oblasti. Turecká vláda sa totiž obávala, že zaangažovanosťou by ohrozila životy zadržiavaných občanov.  
     

Provládny denník Sabah dnes napísal, že v Iraku napriek existujúcim rizikám stále pracuje ešte asi 40.000 Turkov. "Nikto nemôže zaručiť, že sa nestanú terčom islamského štátu," upozornil denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona