Turecko nevpustilo nemeckého novinára, krajinu kritizujú mnohé osobnosti

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 19:46 • 2 min
Turecko nevpustilo nemeckého novinára, krajinu kritizujú mnohé osobnosti

ANKARA - Turecká vláda neumožnila v utorok spravodajcovi prvého programu nemeckej verejnoprávnej televízie ARD Volkerovi Schwenckovi vstup na územie Turecka "z bezpečnostných dôvodov".

slovakia

left justify in out

Vicepremiér Numan Kurtulmuš navyše dnes v Ankare pred žurnalistami vyhlásil, že ich nemecký kolega nemal akreditáciu pre Turecko a ani o ňu nepožiadal.

 

Šéfa televízneho štúdia ARD v Káhire, ktorý chcel nakrútiť reportáž o utečencoch v turecko-sýrskom pohraničí, zastavili turecké orgány na letisku v Istanbule po tom, ako pricestoval z egyptskej metropoly. Po takmer 12 hodinách zadržiavania ho napokon poslali späť do Káhiry.

 

Veľmi kriticky sa na adresu postupu tureckých orgánov vyjadrili viacerí predstavitelia spolkovej republiky vrátane vládnych činiteľov. Spolková kancelárka Angela Merkelová vyjadrila v utorok nad zákazom vstupu pre nemeckého novinára znepokojenie, vicekancelár Sigmar Gabriel hovoril "o viac ako problematickom akte".

 

Spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas sa dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyslovil za objasnenie pozadia prípadu a poznamenal, že "sloboda tlače je základom každej demokratickej kultúry".

 

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí bolo v utorok so Schwenckom v kontakte tak zo svojej centrály, ako aj prostredníctvom pracovníkov miestneho generálneho konzulátu.

 

Tlačová agentúra DPA ešte v utorok pripomenula,, že Schwenck v minulosti informoval často zo severu Sýrie ovládaného povstalcami, kam novinári obvykle cestovali cez turecké územie. Turecko takéto cesty dlho trpelo alebo dokonca povoľovalo. Medzičasom ich však hodnotí ako ilegálne a v uplynulých mesiacoch už viacerým žurnalistom odmietlo v tejto súvislosti umožniť vstup na svoje územie alebo ich dokonca vyhostilo pre ilegálne prekročenie štátnej hranice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies