Turecko nepovolilo delegácii europoslancov kontakt s väzneným Demirtašom

NETKY.SK • 21 November 2016, 19:12 • 2 min
Turecko nepovolilo delegácii europoslancov kontakt s väzneným Demirtašom

BRUSEL - Turecké úrady zamietli prístup poslaneckej delegácie Európskeho parlamentu (EP) k väznenému lídrovi hlavnej prokurdskej tureckej politickej strany Selahattinovi Demirtašovi. Uviedol to dnes bulharský europoslanec a líder Strany európskych socialistov (PES) Sergej Stanišev.

slovakia

left justify in out

Delegácia na čele s predsedom európskych socialistov chcela navštíviť Demirtaša, ktorého Ankara obvinila z "terorizmu" a ktorého od začiatku novembra väzní v Edirne, na severozápade Turecka. Po tom, ako úrady toto stretnutie zmarili, delegácia europoslancov zo šiestich členských krajín EÚ uskutočnila improvizovanú tlačovú besedu na ulici pred väznicou; tým sa podarilo prekaziť úsilie polície, ktorá chcela zabrániť aj stretnutiu medzi delegáciou z Bruselu a domácimi novinármi.

 

"Nie je sám. Naša politická rodina je s ním zajedno," povedal Stanišev počas tlačovej konferencie. Demirtašovo zatknutie označil za "poľutovaniahodné" a ako "negatívny politický signál zo strany tureckých orgánov". Zároveň pripomenul, že Európsky parlament bude v priebehu tohto týždňa na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu rokovať budúcnosti vzťahov medzi EÚ a Tureckom. "Mali by sme diskutovať o obmedzenom priestore pre pristúpenie Turecka k EÚ vzhľadom na dramatické porušovanie ľudských práv a vzhľadom na zadržanie legálne zvolených zástupcov tureckého ľudu do tureckého parlamentu", dodal.

 

Návšteva delegácie EP sa koná po vyše dvoch týždňoch od zatknutia spolupredsedov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša a Figen Yüksekdagovej. HDP je zároveň aj najväčším opozičným subjektom, ktorý neváhal kritizovať kroky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten HDP obviňuje, že je politickým krídlom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Zatknutie lídrov HDP a ďalších poslancov tejto strany viedlo k silnej kritickej odozve zo strany inštitúcií Európskej únie a ešte viac prehĺbilo napäté vzťahy medzi Ankarou a Bruselom.

 

Turecký prezident na kritické odozvy EÚ zareagoval tak, že naznačil možnosť vypísania referenda o pokračovaní prístupových rokovaní. Tento proces by aj podľa Staniševa mohol byť "zmrazený", lebo čo sa týka prístupových kritérií, tam nesmú existovať kompromisy.

 

Poslanci europarlamentu budú v Štrasburgu v utorok diskutovať so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou o ďalšej podobe európsko-tureckých vzťahov, príslušnú rezolúciu by mali prijať vo štvrtok (24.11).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies