Turecko neobviní muža podozrivého zo zabitia ruského pilota

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 16:59 • 2 min
Turecko neobviní muža podozrivého zo zabitia ruského pilota

ANKARA - Turecká prokuratúra rozhodla, že neexistuje dostatok dôkazov na vznesenie obvinení voči mužovi, ktorý je podozrivý zo zabitia pilota ruského bojového lietadla zostreleného vlani tureckou stíhačkou. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na právnika podozrivého.

slovakia

left justify in out

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Jedného z pilotov dvojmiestneho lietadla, ktorí sa po zásahu raketou katapultovali, zastrelili Tureckom podporovaní turkménski povstalci pôsobiaci v Sýrii. Incident vyvolal veľké napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom.


Turek Alparslan Čelik, ktorý bojoval v Sýrii ako člen skupiny turkménskych povstalcov, sa pôvodne verejne priznal k spoluúčasti na vražde ruského pilota. Svoje priznanie však neskôr odvolal a trval na tom, že na pilota nestrieľal a snažil sa v tom zabrániť aj svojim spolubojovníkom.


Turecká polícia ho zadržala koncom marca v prístavnom meste Izmir na základe obvinení z nelegálnej držby zbrane, ktoré nesúviseli so zabitím pilota. Prokuratúra však Čelika vypočúvala aj v súvislosti s týmto prípadom. Moskva nástojila na tom, že predpokladaný vrah by mal dostať prísny trest.


"Po preskúmaní dôkazov svedčiacich o vine i nevine prokuratúra rozhodla, že neexistuje dôvod na trestné stíhanie," uviedol pre Reuters jeden z Čelikových právnikov Murat Ustundag.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies