Turecko navrhuje USA spoločnú vojenskú operáciu, ale bez účasti Kurdov

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 11:50 • 2 min
Turecko navrhuje USA spoločnú vojenskú operáciu, ale bez účasti Kurdov

ANKARA - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu navrhol USA podniknúť v Sýrii spoločnú operáciu s cieľom pripraviť tak dobytie mesta Rakka, ktoré je hlavným mestom kalifátu vyhláseného v Sýrii Islamským štátom (IS/Dáiš). Informoval o tom dnes denník Türkiye, ktorý sa odvolal na ministrovo vyhlásenie zo schôdzky s novinármi v Antalyi.

slovakia

left justify in out

Tento variant operácie Čavušoglu navrhol ako alternatívu k spolupráci jednotiek USA s kurdskými polovojenskými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG), ktorých Ankara označuje za teroristov.

 

Čavušoglu v tejto súvislosti pripomenul, že nielen USA, ale aj Rusko "považuje YPG za partnera".

 

Podľa tureckého ministra spolupráca s "inou teroristickou organizáciou pod zámienkou, že sýrsky režim môže Rakku obsadiť skôr, je z každého pohľadu nesprávna". "Bohužiaľ, Amerika začala s YPG veľmi nebezpečnú spoluprácu. My sme ich na to upozorňovali," dodal šéf tureckej diplomacie.

 

Čavušoglu pripomenul, že Turecko i USA majú jednotky osobitného určenia a "ak spojíme svoje sily, potom vytvoríme druhý front, vyčistíme" oblasť južne od Džarablúsu a tak zabezpečíme prístup k Rakke".

 

Minister na margo návrhu adresovaného Spojeným štátom vysvetlil, že pri tureckých hraniciach so Sýriou, v oblasti vzdialenej 98 kilometrov od mesta Efríné, narazila sýrska opozícia na problémy a jej postup k mestu Džarablús sa zastavil. Opozičné sily tam nemajú dostatočnú podporu a začínajú ustupovať. Práve preto minister navrhol otvoriť v tejto oblasti druhý front, a to aj s účasťou USA. Vyzval, aby sa neskôr k Turecku a USA pripojili aj Británia, Francúzsko či Nemecko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona