Turecko nabáda Európsku úniu, aby vytvorila užšiu a hlbšiu spoluprácu

NETKY.SK • 23 November 2020, 10:06 • 2 min
Turecko nabáda Európsku úniu, aby vytvorila užšiu a hlbšiu spoluprácu

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyhlásil, že "krajina polmesiaca" sa považuje za súčasť Európy. Počas vystúpenia vyzval Európsku úniu, aby dodržala sľuby súvisiace so žiadosťou Turecka o členstvo či riešením utečeneckej otázky.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie počas prejavu 
"Kým nás nenútia hľadať miesto inde, uprednostňujeme Európu. Vždy sme sa považovali za jej súčasť," poznamenal Erdogan vo virtuálnom prejave k členom vládnej strany. V súvislosti s decembrovým samitom EÚ predstaviteľov "európskej dvadsaťsedmičky" taktiež nabáda k "vytvoreniu užšej a efektívnejšej spolupráce".

 

img

 

Chybné a otázne kroky 
Turecko požiadalo o členstvo v EÚ ešte v roku 1987 a pred štyrmi rokmi podpísalo s euroblokom dohodu o riadení prílivu migrantov do Európy. Viaceré kontroverzné kroky Turecka však spôsobili, že sa prakticky prestali uplatňovať jej ustanovenia a obe strany sa navzájom obviňovali z nesprávnej interpretácie dohody.

 

img

 

Nerastné suroviny v Stredomorí 
Európskych lídrov, ktorí by sa mali stretnúť v Bruseli 10. a 11. decembra, však znepokojuje aj správanie Turecka vo východnej časti Stredozemného mora, v ktorej operuje výskumné plavidlo Oruc Reis hľadajúce nerastné bohatstvo a ktorú Ankara jednostranne vyhlasuje za svoju ekonomickú zónu.

 

img


Napätie vyvolalo aj Erdoganovo urážanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a zahraničná politika Turecka na severe Cypru a v konflikte o Náhorný Karabach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona