Turecko má záujem o americké základne v Sýrii

NETKY.SK • 8 Január 2019, 10:11 • 2 min
Turecko má záujem o americké základne v Sýrii

ANKARA - Turecko požiada Spojené štáty, aby po stiahnutí svojich vojakov zo Sýrie buď odovzdali svoje tamojšie základne Ankare, alebo ich zničili. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckú tlač.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump v polovici decembra oznámil, že USA stiahnu zo Sýrie všetkých svojich 2000 vojakov. Už totiž podľa neho splnili svoju misiu, ktorou bola porážka džihádistov z tzv. Islamského štátu (IS).

 

"Dajte nám ich alebo ich zničte," hlásili dnes turecké noviny Hürriyet s odkazom na americké základne v Sýrii.  

 

img

Zdroj: Unsplash

 

Podľa prepočtov by ich malo byť celkovo 22.Turecko podľa zdrojov Hürriyetu nepripustí, aby sa tieto základne dostali do rúk kurdských Jednotiek ľudovej obrany (YPG), ktoré Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Navyše by YPG mali byť podporované Spojenými štátmi. Turecká vláda chce požiadavku na odovzdanie základní vzniesť počas stretnutia poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Johna Boltona s tureckým náprotivkom Ibrahimom Kalinom, blízkym spolupracovníkom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana už počas dnešného dňa. Do Turecka spoločne s Boltonom vycestovali aj predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA John Dunford a mimoriadny americký vyslanec pre Sýriu James Jeffrey.

 

img

Zdroj: Unsplash

 

Podľa agentúry Reuters môže otázka základní ďalej skomplikovať rokovania o stiahnutí amerických vojsk zo severovýchodnej Sýrie. Realizáciu odsunu Bolton v nedeľu podmienil porážkou zvyškov Islamského štátu a poskytnutím bezpečnostných záruk pre kurdských bojovníkov, ktorí sú spojencami USA. Tieto záruky by mala podľa neho poskytnúť práve Ankara.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies