Turecko má podľa Rady Európy vážny problém s ľudskými právami

NETKY.SK • 26 November 2013, 20:03 • 2 min
Turecko má podľa Rady Európy vážny problém s ľudskými právami

ŠTRASBURG - Rada Európy (RE) odsúdila Turecko za zásahy proti demonštrantom, ku ktorým došlo v máji a v júni v Istanbule. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu, že Turecko urobilo "významný pokrok v eliminácii mučenia a zlého zaobchádzania", zásah proti demonštrantom v istanbulskom parku Gezi zdôraznil "systémový problém polície s nedostatočnou úctou voči záväzným ľudskoprávnym normám", uviedol komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks.

Muižnieks navštívil Turecko v júli po tom, čo krajinou otriasla niekoľko týždňov trvajúca vlna protestov. V sprievodnom vyhlásení k správe o svojich zisteniach poukázal na "vážne, trvalé a dôveryhodné obvinenia z používania neprimeranej sily, najmä z nadmerného a nevhodného používania slzotvorného plynu a zlého zaobchádzania".

"Obzvlášť ma znepokojuje účinok, ktorý tieto opatrenia majú na slobodné zhromažďovanie sa a slobodu prejavu, ako aj na slobodu médií," dodal vo svojom vyhlásení Muižnieks. Protivládne protesty sa v Turecku začali koncom mája po tom, ako polícia v Istanbule tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii miestneho parku Gezi na námestí Taksim. Demonštranti a opozícia obviňovali vládu z presadzovania nedemokratických reforiem, ktoré smerujú k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si vyžiadali životy šiestich ľudí a vyše 4800 zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona