Turecko kúpilo od Ruska najmodernejší systém protivzdušnej obrany S-400

NETKY.SK • 29 December 2017, 13:48 • 2 min
Turecko kúpilo od Ruska najmodernejší systém protivzdušnej obrany S-400

ANKARA - Predstavitelia Turecka a Ruska podpísali v piatok zmluvu o financovaní nákupu v Rusku vyrobeného systému protivzdušnej obrany S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov (2,08 miliardy eur). Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá.

slovakia

left justify in out

Denník Hürriyet uviedol, že zmluvu o pôžičke na nákup štyroch kompletov S-400 s raketami zem-vzduch podpísali v tureckom hlavnom meste Ankara. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v septembri oznámil, že jeho krajina podpísala dohodu o nákupe najmodernejšieho ruského systému protivzdušnej obrany. Na Západe tento kontrakt vyvolal znepokojenie, keďže Turecko je členským štátom Severoatlantickej aliancie a niektoré jej členské krajiny vyslovili obavy, že systém S-400 nie je kompatibilný s jej zbraňovými systémami.

 

Turecko podľa Sergeja Čemezova, šéfa ruskej štátnej zbrojárskej spoločnosti Rostech, zaplatí 45 percent dohodnutej sumy; zvyšných 55 percent mu poskytne Rusko vo forme pôžičiek. S prvými dodávkami súčastí systému do Turecka sa počíta v marci 2020.

 

Čemezov zdôraznil, že Turecko dostane komplety S-400 ako vôbec prvá členská krajina Severoatlantickej aliancie. Partneri Turecka v NATO sa v súčasnom období zvýšeného napätia medzi Ruskom a Západom obávajú aj utužovania vojenskej spolupráce medzi Moskvou a Ankarou. S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany - v prevádzke je od roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov.

 

Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies