Turci kúpia od Rusov S-400, pokiaľ im USA odmietnu dodať rakety protivzdušnej obrany

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 13:17 • 2 min
Turci kúpia od Rusov S-400, pokiaľ im USA odmietnu dodať rakety protivzdušnej obrany

ANKARA - Turecko môže uzavrieť ďalšiu dohodu s Ruskom na dodávku protilietadlových raketových systémov S-400, ak Spojené štáty nakoniec odmietnu krajine poskytnúť protilietadlové raketové systémy Patriot. O tejto reálnej možnosti sa počas dnešného dňa vyjadril minister zahraničných vecí Turecka Mevlut Cavusoglu.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ nám USA nechcú predať rakety Patriot, počas zajtrajších hodín budeme môcť odkúpiť druhý komplex S-400. Takisto sa môžme s ruskou stranou dohodnúť na kúpe ďalších systémov protivzdušnej obrany", vyjadril sa Cavusoglu.

 

Minister zároveň vyhlásil absurdné pokusy niektorých krajín spochybniť členstvo Turecka v NATO pre dohodu o zbraňových systémoch s Ruskom.

 

Cavusoglu tiež pripomenul návrh predložený počas cesty do Spojených štátov. Jednalo by sa o "vytvorenie technickej pracovnej skupiny na riešenie sporov o ohľadom dodania protivzdušného systému S-400". Ankara však podľa neho ešte nedostala oficiálnu odpoveď. Hovorca amerického ministerstva obrany Eric Pahon v rozhovore pre ruskú agentúru TASS povedal, že "jeho oddelenie neuvažuje o možnosti vytvorenia podobnej skupiny s Tureckom."

 

Cavusoglu taktiež vyhlásil, že "Turecko sa môže obrátiť na akúkoľvek inú krajinu, pokiaľ Spojené štáty odmietnu zásobovať krajinu najnovšími bombardérmi F-35 piatej generácie."

 

"Ak nám náš partner nedodá model F-35, budeme musieť uspokojiť našu potrebu inde. Takýmto spôsobom budeme postupovať dovtedy, kým nezačneme vyrábať vlastné lietadlá", povedal minister.

 

Počas včerajších hodín americký minister zahraničných vecí Michael Pompeo varoval turecké úrady, že po nasadení ruských protilietadlových raketových systémov S-400, Ankara už nebude môcť žiadať o zbraňové systémy z USA.

 

V novembri 2016 sa začali série rokovaní medzi Tureckom a Ruskom o kúpe zbraňového systému S-400. V septembri 2017 v Rusku potvrdili uzavretie zmluvy, a v tom čase turecký prezident Erdogan oznámil, že finančná záloha za systém už prebehla. USA sa aktívne snažia prekaziť Turecku kúpu S-400 od Rusov. Pentagon sa už na túto situáciu v minulosti vyjadril, že "Turecko touto kúpou ohrozuje svoju účasť na programe vytvorenia najnovších amerických bombardérov F-35."      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies