Turecko kritizuje USA kvôli Gülenovmu exilu

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 16:36 • 2 min
Turecko kritizuje USA kvôli Gülenovmu exilu

ANKARA - Turecká vláda kritizovala dnes Spojené štáty za to, že umožňujú žiť islamskému kazateľovi Fethullahovi Gülenovi v exile v krajine. Ankara Gülena obviňuje z toho, že stál za pokusom o prevrat z noci na dnes, píše agentúra APA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Krajina, ktorá poskytuje útočisko "vodcovi paralelného štátu", nemôže byť považovaná za priateľa Turecka, uviedol turecký premiér Binali Yildirim na dnešnej tlačovej konferencii, informovali noviny Hürriyet na svojej webovej stránke.


Gülen žije od roku 1999 v americkom štáte Pensylvánia v dobrovoľnom exile. Z Turecka emigroval po tom, ako naňho podali žalobu za údajne aktivity poškodzujúce štát. Vláda Gülena, niekdajšieho spojenca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, obviňuje zo snahy rozvracať turecký štát budovaním "paralelných štruktúr" v súdnictve, školstve, médiách a armáde, čo duchovný popiera.


"Nepoznám žiadnu krajinu, ktorá by stála za týmto mužom, týmto vodcom teroristickej bandy, obzvlášť po minulej noci. Krajina, ktorá stojí za týmto mužom, nemôže byť priateľom Turecka. Bolo by to dokonca nepriateľským činom voči Turecku," vyhlásil Yildirim.


Premiér nepriamo kritizoval USA, pretože podľa neho nechápu obavy, ktoré v súvislosti v Gülenom vyjadruje Turecko. "Museli sme za to zaplatiť vysokú cenu," povedal Yildirim. Turecko už Spojeným štátom vyjadrilo želanie, aby Gülena vydali.


Sám Gülen obvinenia z Ankary "kategoricky" odmietol a pokus o prevrat "čo najostrejšie" odsúdil, dodáva APA.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona