Turecko: EÚ nesmie pripustiť, aby Cyprus z rozmaru zablokoval dohodu o migrantoch

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 12:01 • 2 min
Turecko: EÚ nesmie pripustiť, aby Cyprus z rozmaru zablokoval dohodu o migrantoch

ANKARA - Európska únia nesmie pripustiť, aby Cyprus "z rozmaru" znemožnil uzavretie plánovanej dohody s Tureckom o migrantoch, povedal dnes v rozhovore s televíziou NTV turecký minister pre európske záležitosti.

slovakia

left justify in out

"Keď sme urobili krok smerom k riešeniu (utečeneckej krízy), keď sme sa dohodli na balíku (opatrení), nemali by sme pripustiť zničenie celého usporiadania iba pre... rozmar jednej členskej krajiny EÚ," citovala Volkana Bozkira agentúra Reuters.


Minister reagoval na vyhlásenie Cypru, že Nikózia nebude súhlasiť s odblokovaním prístupových rozhovorov EÚ s Tureckom, ak Ankara oficiálne neuzná Cyprus ako štát. Cyprus v utorok vyhlásil, že nesúhlasí s urýchlením prístupových rokovaní Turecka s EÚ, čo je súčasťou dohody, v ktorej sa Ankara zaviazala zastaviť tok migrantov do Európy.


Cyprus ako členská krajina EÚ v súčasnosti blokuje päť z 35-tich kapitol v dlhodobo viaznucich prístupových rozhovoroch s Tureckom. Cyperské veto súvisí so spormi medzi Nikóziou a Ankarou, vyplývajúcimi z dlhodobého rozdelenia tohto ostrova na grécku a tureckú časť.


Turecko podmieňuje pokračovaním prístupových rozhovorov svoj súhlas s kľúčovou dohodou, v rámci ktorej by malo prijímať späť tisíce migrantov vrátených z EÚ. Podľa cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa by Ankarou požadované odblokovanie prístupových kapitol malo negatívny vplyv na pokračujúce rozhovory o znovuzjednotení rozdeleného Cypru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies