Turecko doteraz vynaložilo pre utečencov 7,6 miliardy

NETKY.SK • 18 September 2015, 12:42 • 2 min
Turecko doteraz vynaložilo pre utečencov 7,6 miliardy

ANKARA - Turecko poskytlo útočisko najväčšiemu počtu utečencov na svete. Vláda v Ankare doteraz vynaložila 7,6 miliardy USD (6,72 miliardy eur) na starostlivosť o zhruba 2,2 milióna sýrskych utečencov. Uviedol to dnes podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuş. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Turecko pre svoju geografickú polohu čelí najväčšej a najhoršej utečeneckej kríze od skončenia druhej svetovej vojny. Má spoločnú hranicu so Sýriou v dĺžke 900 kilometrov a celých päť rokov trvania konfliktu v susednej krajine uplatňuje voči sýrskym utečencom "politiku otvorených dverí".

 

Európu zasiahla utečenecká kríza až v lete tohto roka. Rekordný počet migrantov v nej hľadá útočisko pred vojnou, prenasledovaním aj ťažkou ekonomickou situáciu vo vlastnej krajine.

 

Podľa odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu v lete sa z Turecka do Grécka cez Egejské more preplavilo vyše 300.000 Sýrčanov a ďalších migrantov.

 

"Naša pobrežná stráž zachránila 53.228 ľudí, zatiaľ čo 274 osôb zahynulo," dodal Kurtulmuş na záver tlačovej konferencie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies