Turecko dočasne otvára hranice so Sýriou, utečenci môžu navštíviť domov

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 09:50 • 2 min
Turecko dočasne otvára hranice so Sýriou, utečenci môžu navštíviť domov

KILIS - Tisícky sýrskych utečencov sa v rámci moslimského posvätného mesiaca ramadán vracajú na návštevu domovov po tom, ako Turecko dočasne otvára hranicu so Sýriou. Pre niektorých mladších utečencov cesta späť môže znamenať vôbec prvé stretnutie s rodinnými príslušníkmi. Ankara informovala, že všetci, ktorí cestujú do Sýrie, sa do Turecka budú môcť vrátiť po predložení dokladov a špeciálneho povolenia vycestovať pre náboženské účely.

slovakia

left justify in out

Turecko prijalo viac ako tri milióny sýrskych utečencov, ktorí do krajiny prišli po tom, ako v Sýrii pred viac ako šiestimi rokmi vypukla vojna. Oficiálne hraničné priechody vláda zatvorila v roku 2015, aby tým predišla prelievaniu konfliktu a záplave utečencov. Ankara vybudovala pozdĺž hranice múr, v záujme zastaviť cezhraničný pohyb bojovníkov.

Väčšina utečencov privítala možnosť navštíviť domov, aj keď len na krátky čas. Dvadsaťjedenročný Ismaíl Hadídí Džafar čakal v rade na prekročenie hranice v južnej provincii Kilis, aby mohol navštíviť svojich rodičov a rodinu v meste Allepo. Do Turecka odišiel pred dvomi rokmi a odvtedy sa so svojimi príbuznými nevidel. "Mám malého súrodenca, ktorého som nikdy nestretol," povedal Džafar pre Associated Press.

Jeden z utečencov, hovorí, že uvažuje o úplnom odchode z Turecka naspäť do Sýrie. "Ak tam bude situácia pokojná, chcem tam zostať a otvoriť si svoj vlastný podnik," povedal 37-ročný otec troch detí.

Podľa tureckých médií od 1. júna odišlo na návštevu do Sýrie už vyše 30-tisíc utečencov. Dva hraničné priechody zostanú otvorené na prechod do Sýrie do 23. júna. Návrat do Turecka bude možný do 14. júla cez dva a následne do 30. septembra už len cez jeden hraničný priechod.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona