Turecko: Demonštranti pálili vlajku USA na protest proti znesväteniu koránu

NETKY.SK • 8 Marec 2012, 07:58 • 2 min
Turecko: Demonštranti pálili vlajku USA na protest proti znesväteniu koránu

Turecko: Demonštranti pálili vlajku USA na protest proti znesväteniu koránu

slovakia

left justify in out

img

Niekoľko stoviek islamistických demonštrantov sa zúčastnilo v Istanbule pálenia americkej vlajky na protest proti nedávnemu znesväteniu koránu na americkej základni v Afganistane. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      Demonštranti, vybavení výtlačkami svätej knihy moslimov, pochodovali s transparentmi a fakľami Taksimským námestím v Istanbule, pričom kričali heslá proti USA, NATO a Izraelu.
      Pri ničení americkej vlajky hrozili ďalšou odplatou za spálenie koránu na základni USA v Afganistane.
      Turecko, členský štát NATO, spolupracuje s americkými jednotkami na úspechu operácie v Afganistane. V Turecku však pôsobia početné skupiny nábožných moslimov, ktorí sú proti spolupráci s USA a členstvu svojej krajiny v NATO.
      Americká vláda sa ospravedlnila za "neúmyselné" spálenie náboženských materiálov vrátane posvätnej knihy islamu. Knihy podľa zdrojov na základni používali militanti, ktorých kedysi v objekte väznili, na odovzdávanie si odkazov. Obhorené zvyšky publikácií našli na základni miestni robotníci.
      Pre imidž Američanmi vedených síl NATO, ktoré sa majú stiahnuť z Afganistanu v roku 2014, ide o tvrdý úder.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona