Turecko čoskoro prijme ďalších migrantov z Grécka

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 08:12 • 2 min
Turecko čoskoro prijme ďalších migrantov z Grécka

VIEDEŇ - Turecko by v priebehu niekoľkých dní chcelo prijať ďalšie väčšie množstvo migrantov z Grécka. Po rokovaniach so šéfom rakúskej diplomacie Sebastianom Kurzom vo Viedni to dnes vyhlásil turecký minister pre európske záležitosti Volkan Bozkir.

slovakia

left justify in out

Na základe dohody s EÚ Turecko od 28. marca prijalo už 326 ilegálnych migrantov vyhostených z Grécka. Ďalších 250 by Ankara chcela prijať v ďalšej etape.

 

V pondelok 4. apríla bolo z Grécka do Turecka vrátených 202 ilegálnych migrantov, zväčša Pakistancov a Afgancov. O tri dni neskôr ich potom nasledovalo ďalších vyše 120 neúspešných žiadateľov o azyl.

 

Ďalšie vyhosťovanie potom dočasne pozastavili, pretože väčšina migrantov požiadala v Grécku o azyl a posúdenie ich žiadostí vyžaduje istý čas.

 

Medzi vrátenými boli doteraz iba dvaja Sýrčania. Turecký minister sa dnes však vo Viedni vyjadril, že v ďalšej skupine bude vzhľadom na zmenenú situáciu už viac ľudí zo Sýrie.

 

Rakúsky minister zahraničných vecí po dnešných rokovaniach zdôraznil význam Turecka ako partnera v boji proti terorizmu a pri riešení migračnej krízy. Opakovane pripomenul, že o migrantov sa v rámci možností treba postarať priamo na mieste, veď v Turecku možno za finančné prostriedky, vynaložené na ročný pobyt jedného utečenca v Rakúsku, zabezpečiť pomoc až dvom desiatkam migrantov.

 

Bozkir tiež obhajoval vo Viedni postup tureckej vlády v kauze nemeckého satirika Jana Böhmermanna. Súčasne poprel údajné obmedzenia slobody tlače v Turecku poukazujúc na 7500 novín, 285 televíznych staníc a 46 miliónov používateľov internetu v jeho krajine.

 

Podľa Bozkirových slov je však rozdiel medzi slobodou prejavu a urážaním, ponižovaním ľudí. Rozhodnutie o prípade Böhmermann je však podľa tureckého ministra na nemeckej vláde a justícii.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal v Nemecku návrh na trestné stíhanie Jana Böhmermanna, ktorý sa mal voči tomuto politikovi dopustiť urážky na cti, keď o ňom prečítal v televízii satirickú báseň.

 

Erdoganovým podnetom, ktorý po formálnej stránke nie je priamo trestným oznámením, sa momentálne zaoberá nemecká spolková vláda, keďže na prípadné stíhanie musí vydať príslušné splnomocnenie. Podľa vyjadrenia hovorcu vlády Steffena Seiberta by mala vláda rozhodnúť v priebehu niekoľkých dní.

 

Böhmermannovu báseň, ktorá zaznela 31. marca vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej televízie, turecká vláda označila za neprijateľnú a vyzvala na potrestanie komika za urážku hlavy štátu. Satirik totiž hovoril o Erdoganovi ako o "profesionálnom idiotovi" či osobe uchyľujúcej sa k pohlavnému styku so zvieratami.

 

Nemecký satirik je už od 12. apríla pod policajnou ochranou. Od prepuknutia škandálu okolo jeho relácie sa správa zdržanlivo, neposkytuje vyhlásenia ani rozhovory a odriekol i účasť na udeľovaní prestížnych Grimmeho cien.

 

Prieskum verejnej mienky inštitútu YouGov naznačil, že 54 percent oslovených nemeckých občanov je proti vyšetrovaniu v tomto prípade a považuje ho za úplne neprimerané. Iba šesť percent respondentov reprezentatívneho prieskumu sa vyjadrilo opačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies