Turecko chce zatknúť trojicu osobností za podporu prokurdských novín

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 18:26 • 2 min
Turecko chce zatknúť trojicu osobností za podporu prokurdských novín

ISTANBUL - Turecko chce zatknúť troch ľudí, vrátane miestneho predstaviteľa organizácie Reportéri bez hraníc a šéfky ľudskoprávnej organizácie, ktorých obviňuje z podpory ťažko skúšaných novín Özgür Gündem zameraných na kurdských čitateľov.

slovakia

left justify in out

Právnik Özcan Kilič zaoberajúci sa prípadom dnes pre tlačovú agentúru DPA povedal, že turecká prokuratúra vydala zatykač na Erola Önderogla zo spomínanej organizácie na ochranu novinárov, ďalej na predsedníčku Tureckej nadácie pre ľudské práva Šebnem Korur Fincaniovú a tiež na novinára Ahmeta Aziza Nesina.

 

Prokurdské noviny Özgür Gündem sú pod silným tlakom tureckej vlády. Trojica uvedených osobností preto verejne vystúpila a na podporu novín sa predstavila ako symbolickí šéfredaktori - na jeden deň.

 

Turecko a kurdskí militanti obnovili ozbrojený konflikt vlani, keď stroskotalo prímerie a mierové rozhovory. Turecko sa nachádza na 151. mieste zo 180 krajín v rebríčku indexu slobody tlače, ktorý zostavila práve organizácia Reportéri bez hraníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies