Turecko chce s Ruskom a Iránom pracovať na riešení pre Sýriu, Assadov režim odmieta

NETKY.SK • 12 Október 2015, 14:20 • 2 min
Turecko chce s Ruskom a Iránom pracovať na riešení pre Sýriu, Assadov režim odmieta

ANKARA - Turecko bude pracovať s Ruskom a Iránom na hľadaní politického riešenia pre Sýriu, uviedol dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu. Súčasne však zdôraznil, že Turecko v žiadnom prípade nezaujme taký zahraničnopolitický postoj, ktorý by legitimizoval sýrsky režim.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre tureckú televíziu NTV Davutoglu vyslovil obavy, že nálety ruských lietadiel v provinciách Idlib a Aleppo by mohli viesť k ďalšej utečeneckej vlne do Turecka. Moskva tvrdí, že cieľom náletov ruských lietadiel v Sýrii je podporiť boj sýrskej vládnej armády proti islamistom. Nálety reálne pomohli provládnym silám znovu dobyť územia, ktoré pred časom obsadili opoziční povstalci podporovaní Tureckom a USA, konštatuje agentúra Reuters. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) sa počas uplynulého víkendu i dnes odohrávali medzi vládnymi jednotkami a povstalcami urputné boje, ktoré boli podľa všetkého najprudšie za uplynulý týždeň.

 

SOHR dnes informovalo, že ruské lietadlá podnikli najmenej 30 náletov na mesto Kafr Nabúda v provincii Hamá v západnej Sýrii. Ďalšie stovky striel túto oblasť zasiahli, kým južnú časť mesta dobyla sýrska armáda podporovaná počas pozemnej operácie aj jednotkami libanonského šiitského proiránskeho hnutia Hizballáh. Počas sústredenej paľby prišli o život desiatky povstalcov, oznámilo SOHR.

 

Dobytie južnej časti mesta potvrdila aj libanonská televízia al-Majádín. Podľa agentúry Reuters sa vládne sily po tomto úspechu priblížili k povstalcami obsadeným pozíciám pozdĺž strategicky významnej hlavnej cesty, ktorá spája veľké sýrske mestá. Sýrska armáda a jej spojenci z libanonského hnutia Hizballáh počas víkendu - po prudkom ruskom bombardovaní - dobyli aj horskú oblasť Tal Skik v provincii Idlib na severozápade Sýrie.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona