Turecko chce rokovať o transporte iránskeho plynu do Európy

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 07:57 • 2 min
Turecko chce rokovať o transporte iránskeho plynu do Európy

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan plánuje rokovať počas nadchádzajúcej návštevy Iránu aj o možnosti transportu iránskeho plynu do Európy. Povedal to dnes turecký minister energetiky a prírodných zdrojov Taner Yildiz. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Minister zverejnil túto informáciu pár dní potom, ako predstavitelia Iránu a šiestich veľmocí uzatvorili minulý týždeň vo švajčiarskom Lausanne rámcovú dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za stiahnutie západných sankcií. Konečný termín finalizácie zmluvy je stanovený na 30. júna.

 

V utorok 7. apríla pricestuje Erdogan na oficiálnu návštevu Iránu a v rámci nej by chcel rokovať s iránskymi predstaviteľmi aj o energetických otázkach. Turci už skôr uviedli, že považujú Irán za možný zdroj suroviny pre Transanatólsky plynovod, ktorý by mal transportovať najmä plyn z azerbajdžanského kaspického ložiska Shah Deníz II cez Gruzínsko a Turecko do Európy. Plynovod by mal byť dokončený koncom roka 2018.

 

Očakáva sa, že počas návštevy Iránu bude Erdogan rokovať s iránskymi partnermi aj o zľave z ceny iránskeho plynu pre Turecko. Turci v súčasnosti kupujú od Iránu ročne okolo 10 miliárd kubických metrov plynu, pričom iránsky plyn je drahší než plyn z Ruska a Azerbajdžanu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies